Shop
Warak Enab Bel Zeit- Vinbladsdolma
Detta är en av mina absoluta favoriträtter från det Libanesiska köket. Vinbladsdolma fyllda med en syrlig vegetarisk blandning.
Dom är delikata och när man lyckats koka dem rätt så “smälter” dom nästan i munnen. Fyllningen påminner om Tabouli (Libanesisk persiljesallad) men med ris istället för bulgur.
Det är ett tidskrävande recept, grönsakerna ska finhackas, bladen ska rullas och sen ska de puttra långsamt i minst 2 timmar.
Jag förbereder helst denna rätt på kvällen och tillagar den dagen därpå. Det är väl värt mödan för att dom är fantastiskt goda.
8 portioner Vinbladsdolmar
1000 g Vinblad (läs TIPS! nedan)
Fyllningen:
6 dl rundkornigt ris
300 g storbladiga persilja
4 st tomater
4 salladslökar eller 1 gul lök
1,5 dl färska myntablad (1 bunt) eller 3 msk torkad mynta
3/4 dl olja (jag blandar lika delar raps- olivolja)
2-3 pressade citroner (beroende på hur sur du vill ha den)
2-3 msk garantäppelsirap (valfritt)
1 tsk svartpeppar
1,5 tsk salt
Kokvatten:
2-3 dl vatten
1 dl olja (lika delar raps- och olivolja)